Συμβουλές ασφάλειας πόρτας γκαράζ

Συμβουλές ασφάλειας πόρτας γκαράζ

Εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τα γκαράζ μας για να αποθηκεύσουμε το αυτοκίνητο, εργαλεία, ποδήλατα, χλοοκοπτικά και σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Τα γκαράζ μπορούν επίσης να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για εργασία σε προσωπικά έργα, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα μέρη εάν η πόρτα του γκαράζ σας δεν είναι ασφαλής.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές ασφάλειας που θα διασφαλίσουν ότι εσείς και τα υπάρχοντά σας είναι ασφαλή και ασφαλή:

κυλιόμενες πύλες

Ελέγχετε την πόρτα κάθε μήνα

Είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε οπτικά την πόρτα του γκαράζ σας κάθε μήνα. Ελέγξτε τα καλώδια, τις τροχαλίες, τους κυλίνδρους και τα ελατήρια για σημάδια φθοράς. Εάν συναντήσετε κάτι που χρειάζεται επισκευή, μην επιχειρήσετε να το διορθώσετε μόνοι σας. Μίσθωση εκπαιδευμένου τεχνικού για την επισκευή των κατεστραμμένων ανταλλακτικών.

Κρατήστε τα δάχτυλά σας μακριά από την πόρτα του γκαράζ!

Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τοποθετήσετε τα δάχτυλά σας ανάμεσα στα τμήματα της πόρτας του γκαράζ, πρέπει να τα κρατήσετε μακριά. Οποιαδήποτε μικρή κίνηση μπορεί να προκαλέσει το κλείσιμο ή το άνοιγμα του γκαράζ και τα δάχτυλά σας να κολλήσουν. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά ξέρουν να κρατούν τα δάχτυλά τους μακριά και να τα προειδοποιείτε για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν το κάνουν.

Μην αφήνετε ποτέ την πόρτα του γκαράζ μερικώς ανοιχτή

Οι πόρτες του γκαράζ δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται εν μέρει ανοιχτές, ανεξάρτητα από το πόσο βολικό είναι να το κάνετε. Όταν η πόρτα του γκαράζ είναι ενεργοποιημένη και του ζητείται να κλείσει μπορεί να χτυπήσει κάτι που βρίσκεται στο δρόμο του. Εάν η πόρτα του γκαράζ σας έχει υποστεί ζημιά, η ασφάλεια του σπιτιού σας θα επηρεαστεί.

Διορθώστε μια πόρτα που αγωνίζεται

Οι πόρτες που αγωνίζονται να ανοίξουν ή να κλείσουν πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό. Εάν η πόρτα παλεύει όταν το χειρίζεστε χειροκίνητα, το σύστημα ελατηρίου μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας. Η πρόσληψη ενός επαγγελματία για την επισκευή του συστήματος ελατηρίου είναι ζωτικής σημασίας ειδικά επειδή ένα μη ισορροπημένο σύστημα ελατηρίου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλα μέρη της πόρτας.

Πρόκειται να αντικαταστήσετε την πόρτα του γκαράζ σας;

Εάν σκέφτεστε να αντικαταστήσετε την πόρτα του γκαράζ σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο κομμάτι. Ωστόσο, η νέα πόρτα του γκαράζ σας ενδέχεται να μην ταιριάζει στο παλιό σας κομμάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι όλες οι πόρτες του γκαράζ οι ίδιες, μπορεί να διαφέρουν ως προς το πάχος, το βάρος και το ύψος του κεφαλιού τους.

Αν θέλετε η νέα πόρτα του γκαράζ σας να διαρκέσει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται με τη νέα σας πόρτα.

Ζητήστε από τον Έμπορο της γκαραζόπορτας για πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Ο έμπορος της πόρτας του γκαράζ σας μπορεί να έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά ασφαλείας ή συμβουλές ασφαλείας για τη μάρκα και το μοντέλο που έχετε επιλέξει να αγοράσετε. Ενδέχεται να μπορείτε να αγοράσετε μια αυτόματη κλειδαριά για την πόρτα σας, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια του γκαράζ και του σπιτιού σας.

Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια μακριά από παιδιά

Τα παιδιά συχνά αγαπούν να ανοίγουν και να κλείνουν τις πόρτες του γκαράζ, καθώς μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο ένα τηλεχειριστήριο υπό την επίβλεψη ενηλίκων. Τα παιδιά μπορεί να τραυματιστούν εάν τους επιτραπεί να παίξουν με το τηλεχειριστήριο και αντικείμενα όπως το αυτοκίνητό σας μπορεί επίσης να καταστραφούν. Κρατήστε το χειριστήριο μακριά από ή σε ασφαλή τοποθεσία, ώστε τα μικρά δάχτυλα να μην μπουν στον πειρασμό να παίξουν μαζί τους.

Μείνετε μακριά από μια κινούμενη πόρτα γκαράζ

Μπορεί να έχετε ανοίξει και κλείσει μια πόρτα γκαράζ πολλές φορές και μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ασφαλές να περπατάτε κάτω από μια πόρτα ενώ κινείται. Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά καρφώνονται κάτω από τις πόρτες όταν το περιμένουν λιγότερο, έτσι είναι λογικό να περιμένουμε μέχρι να ανοίξει πλήρως ή να κλείσει. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την απελευθέρωση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε περίπτωση που κάποιος καρφωθεί κάτω από αυτήν. Δώστε ένα καλό παράδειγμα και μην προσπαθήσετε να χτυπήσετε την πόρτα, διαφορετικά τα παιδιά σας μπορεί να προσπαθήσουν να σας αντιγράψουν.

Μην παραβιάζετε την συνέχεια τη χειροκίνητη λειτουργία

Μην παραβιάζετε ποτέ τον μηχανισμό απελευθέρωσης έκτακτης ανάγκης στην πόρτα του γκαράζ σας. Μπορεί να υπάρξει μια στιγμή που πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμό και η παραβίαση του θα μπορούσε να τον εμποδίσει να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, αν όχι καθόλου.

Να παρακολουθείτε πάντα μια κινούμενη πόρτα γκαράζ

Για να μειώσετε την πιθανότητα ατυχημάτων, είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε πάντα μια κινούμενη πόρτα γκαράζ. Θα πρέπει να προσέχετε την πόρτα μέχρι να τελειώσει. Εάν απομακρυνθείτε ενώ η πόρτα κινείται ακόμα κάτι ή κάποιος μπορεί να παγιδευτεί κάτω από αυτήν.

Κρατήστε την πόρτα του γκαράζ σας κλειδωμένη

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε πάντα κλειδωμένη την πόρτα του γκαράζ σας. Κλειδώστε όλες τις πόρτες στο γκαράζ σας όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εάν το γκαράζ σας έχει παράθυρα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε παγωμένο γυαλί, καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει τους επίδοξους εισβολείς.

Ελέγξτε τους αισθητήρες ασφαλείας

Οι αισθητήρες ασφαλείας συνδέονται συνήθως στις ράγες στις οποίες κινείται η πόρτα του γκαράζ. Οι αισθητήρες είναι συνήθως έξι ίντσες από το έδαφος. Οι αισθητήρες αντιστρέφουν την κατεύθυνση της πόρτας εάν κάποιος ή κάτι περπατά κάτω από αυτήν ενώ κλείνει.

Οι αισθητήρες πρέπει να ελέγχονται κατά καιρούς, κατά προτίμηση κάθε μήνα. Πιέστε το κουμπί στον ελεγκτή έτσι ώστε η πόρτα του γκαράζ σας να κλείνει και να τοποθετήσετε ένα αντικείμενο όπως μια σκούπα μπροστά από τους αισθητήρες. Αυτό θα κάνει την πόρτα να σταματήσει αυτό που κάνει και να αντιστρέψει την κατεύθυνση της. Εάν η πόρτα δεν αντιστραφεί, πρέπει να καλέσετε έναν εκπαιδευμένο τεχνικό για να κάνετε τις απαραίτητες επισκευές.

Δοκιμάστε τη δύναμη της γκαράζ σας

Προσπαθήστε να σπρώξετε την πόρτα προς τα κάτω όταν ανυψώνεται, εναλλακτικά, ίσως θελήσετε να σπρώξετε στο κάτω μέρος της πόρτας προς τα πάνω όταν κατεβαίνει. Η πόρτα του γκαράζ σας πρέπει να σταματήσει όταν το κάνετε, ωστόσο, εάν δεν σταματήσει, ίσως χρειαστεί να επισκευαστεί. Αποφύγετε να κάνετε επισκευές μόνοι σας καθώς θα μπορούσατε να προκαλέσετε ζημιά στην πόρτα.

Έχει επιστραφεί η πόρτα;

Εάν η πόρτα του γκαράζ σας έχει υποστηριχθεί, θα πρέπει να την επιθεωρήσετε. Ενώ η πόρτα μπορεί να μην φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, το λειτουργικό σύστημα ενδέχεται να μην λειτουργεί πλέον όπως θα έπρεπε. Ζητήστε από κάποιον να ελέγξει την πόρτα του γκαράζ σας, ώστε να γίνουν αμέσως επισκευές.

Ελέγξτε τα καλώδια

Η σύνδεση των ελατηρίων της πόρτας του γκαράζ σας στα κάτω στηρίγματα είναι μερικά καλώδια. Αυτά τα καλώδια πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Εάν κάποιο από τα καλώδια είναι φθαρμένα ή ξεφτισμένα, ενδέχεται να είναι ευπαθή στο σπάσιμο. Παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επισκευάσετε τα καλώδια μόνοι σας, θα πρέπει να επισκευάζονται μόνο από τεχνικό, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό εάν δεν χειριστούν σωστά.

Κατανοήστε τι είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Οι περισσότερες πόρτες γκαράζ διαθέτουν πολλές λειτουργίες ασφαλείας, ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφές τι είναι. Διαβάστε το εγχειρίδιο που συνοδεύει την πόρτα του γκαράζ σας, ώστε να γνωρίζετε πού βρίσκεται η απελευθέρωση έκτακτης ανάγκης. Μάθετε πώς θα αντιδράσει η πόρτα του γκαράζ όταν τραβηχτεί η απελευθέρωση και πώς να λειτουργείτε την πόρτα εάν δεν υπάρχει δύναμη. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών ασφαλείας και ο τρόπος χρήσης τους θα μπορούσαν να σας κρατήσουν ασφαλείς και απαλλαγμένους από βλάβες.

Μην αγγίζετε τις αγκύλες ανθεκτικές στην παραβίαση!

Βρίσκονται στο κάτω μέρος της πόρτας του γκαράζ και συνδέονται με ελατήρια, οι ανθεκτικοί στηρίγματα βραχίονες βρίσκονται υπό μεγάλη ένταση. Εάν πρέπει να προσαρμοστούν με οποιονδήποτε τρόπο, προσλάβετε έναν τεχνικό για να αναλάβετε την εργασία. Πολλές νέες πόρτες γκαράζ έρχονται πλήρεις με υλικό που δεν επιτρέπει σε κανέναν εκτός από τεχνικούς να προσαρμόσουν τις πόρτες. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλές παλαιότερες πόρτες γκαράζ, οπότε παρακαλώ αποφύγετε να τις προσαρμόσετε εκτός εάν είστε εκπαιδευμένος επαγγελματίας.

Δοκιμάστε τον Μηχανισμό Αντιστροφής

Ο μηχανισμός αναστροφής μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία εάν η πόρτα του γκαράζ εμποδίζεται όταν κλείνει. Πάρτε ένα ρολό χαρτοπετσέτες και ξαπλώστε ακριβώς εκεί που είναι πιθανό να την αγγίξει η πόρτα του γκαράζ. Κλείστε την πόρτα του γκαράζ και δείτε εάν λειτουργεί ο μηχανισμός αναστροφής. Το ρολό χαρτοπετσέτας δεν θα έπρεπε να έχει υποστεί μεγάλη ζημιά στη διαδικασία. Εάν ο μηχανισμός αναστροφής δεν λειτουργεί προσλάβετε έναν τεχνικό για να το επισκευάσετε, οπότε είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας για κάθε περίπτωση.

Μην αγγίζετε τα ηλεκτρικά εξαρτήματα

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε τα ηλεκτρικά εξαρτήματα στο σπίτι μας και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα ηλεκτρικά εξαρτήματα στο γκαράζ σας. Απαιτείται πολλή ηλεκτρική ενέργεια για το άνοιγμα και το κλείσιμο μιας πόρτας γκαράζ και η υποτροπή ηλεκτροπληξίας θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Εάν πιστεύετε ότι η πόρτα του γκαράζ σας έχει ηλεκτρικό πρόβλημα, μην επιχειρήσετε να επιδιορθώσετε μόνοι σας το πρόβλημα. Να προσλάβετε έναν εκπαιδευμένο τεχνικό για να αναλάβετε την εργασία, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή μπορεί να φαίνεται.

Χρησιμοποιήστε την «Λειτουργία διακοπών»

Πολλές νέες πόρτες γκαράζ έρχονται τώρα πλήρεις με μια «λειτουργία διακοπών». Αυτή η δυνατότητα καθιστά το τηλεχειριστήριο κάπως άχρηστο, πράγμα που σημαίνει ότι η πόρτα του γκαράζ σας δεν θα ανοίξει ενώ είστε μακριά. Εάν η πόρτα του γκαράζ σας δεν συνοδεύεται από αυτήν την επιλογή, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την αποσυνδέσετε, καθώς θα βοηθήσει να κρατήσετε τους επίδοξους εισβολείς ενώ είστε μακριά.

Κλειδώστε την πόρτα από το εσωτερικό

Προσπαθείτε πάντα να κλειδώνετε την πόρτα του γκαράζ σας από το εσωτερικό, όποτε είναι δυνατόν, καθώς διασφαλίζει ότι η πόρτα είναι ασφαλώς κλειδωμένη και μπορεί, επομένως, να αποτρέψει την είσοδο πιθανών εισβολέων.

Επισκευάστε μια σπασμένη ή μη ισορροπημένη πόρτα

Μια σπασμένη ή μη ισορροπημένη πόρτα γκαράζ θα πρέπει να επισκευαστεί το συντομότερο δυνατό. Μια πόρτα που δεν ανοίγει ή κλείνει ομαλά μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αποφύγετε να προσπαθήσετε να επισκευάσετε μόνοι σας την πόρτα του γκαράζ, καθώς ενδέχεται να προκληθεί τραυματισμός. Να προσλάβετε έναν εκπαιδευμένο τεχνικό για να αναλάβετε τις εργασίες στην πόρτα σας, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές κι αν είναι.

Ακούστε περίεργους θορύβους

Μετά από λίγο, θα πρέπει να συνηθίσετε τους θορύβους που κάνει η πόρτα του γκαράζ σας όταν ανοίγει και κλείνει. Ακούστε για περίεργους θορύβους, καθώς μπορεί να δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα συστατικά μπορεί να έχουν χαλαρώσει, να μην ευθυγραμμιστούν ή να φορεθούν. Προσπαθήστε να ακούτε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την πόρτα του γκαράζ σας, όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε ένα πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιδιορθωθεί.

Ενημέρωση παλαιών ανοιχτών

Εάν το άνοιγμα της πόρτας του γκαράζ σας έγινε πριν από το 1993, πιθανότατα δεν θα έρθει με την πολύ σημαντική λειτουργία αυτόματης αντίστροφης ασφάλειας. Επομένως, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενημερώσετε το ανοιχτήρι και να επιλέξετε ένα μοντέρνο μοντέλο που συνοδεύεται από τη λειτουργία αυτόματης αντίστροφης ασφάλειας. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να το χρειαστείς.

Να ξεκλειδώνεται πάντα τις κλειδαριές πριν χρησιμοποιήσετε την πόρτα σας

Είναι ζωτικής σημασίας να αφαιρείτε πάντα τις κλειδαριές, τα καλώδια και τα σχοινιά πριν ανοίξετε ή κλείσετε την πόρτα του γκαράζ σας. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να προκληθεί ζημιά στην πόρτα σας ή ενδέχεται να μην ανοίξει ή να κλείσει σωστά. Εάν πιστεύετε ότι έχετε καταστρέψει την πόρτα του γκαράζ σας, προσλάβετε έναν τεχνικό το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η ζημιά να μπορεί να επιδιορθωθεί.

Ελέγξτε για σπασμένο γυαλιά

Εάν η πόρτα του γκαράζ σας είναι πλήρης με γυάλινες πλάκες, πρέπει να τις ελέγχετε κάθε τόσο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ελέγξτε την πόρτα του γκαράζ σας για σπασμένο γυαλί μία ή δύο φορές το μήνα. Σε πιο ακραίες εποχές θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ελέγχετε πιο συχνά το γυαλί καθώς ενδέχεται να αρχίσουν να εμφανίζονται ρωγμές. Εάν βρήκατε ρωγμή στην πόρτα του γκαράζ σας, βεβαιωθείτε ότι το έχετε επισκευάσει το συντομότερο δυνατό.

Εγκαταστήστε ένα βραχίονα ενίσχυσης

Ενώ οι περισσότερες πόρτες γκαράζ έρχονται με ένα βραχίονα ενίσχυσης, αν έχετε εγκαταστήσει μόνοι σας την πόρτα, πιθανόν να μην έχει. Το βραχίονα πρέπει να στερεωθεί στο πάνω μέρος της πόρτας, διαφορετικά η πόρτα σας μπορεί να υποστεί ζημιά. Εάν δεν είστε σίγουροι για την εγκατάσταση ενός βραχίονα ενίσχυσης, ζητήστε από έναν εκπαιδευμένο τεχνικό να εκτελέσει τη δουλειά για εσάς.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία Rolling Code

Μερικοί υποψήφιοι κλέφτες έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν το σήμα που εκπέμπει ο πομπός σας. Το ηχογραφημένο σήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξετε την πόρτα του γκαράζ σας αργότερα. Εάν ο πομπός σας (το τηλεχειριστήριο) διαθέτει τεχνολογία κυλιόμενου κώδικα, διασφαλίζει ότι ο κώδικας αλλάζει κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι διαθέτετε τεχνολογία κυλιόμενου κώδικα, ρωτήστε τον αντιπρόσωπό σας για γκαράζ για περισσότερες πληροφορίες.

Ενώ πολλοί από εμάς στηριζόμαστε στις γκαραζόπορτες μας για να διατηρούμε τα αυτοκίνητά μας και άλλα αντικείμενα ασφαλή, συχνά αποτυγχάνουμε να φροντίζουμε τις πόρτες μας όπως πρέπει. Η χρήση όλων των παραπάνω συμβουλών θα μπορούσε να διατηρήσει την πόρτα του γκαράζ σας σε καλή κατάσταση για τα επόμενα χρόνια, αποτρέποντας παράλληλα τα περιττά ατυχήματα.

Λειτουργεί σωστά η πόρτα του γκαράζ σας;

Εάν η πόρτα του γκαράζ σας παρουσιάζει προειδοποιητικά σημάδια ή θέλετε να κάνετε κάποια προληπτική συντήρηση, επικοινωνήστε μαζί μας για να βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του γκαράζ σας λειτουργεί σωστά.